Over ons

(Auto)rijden vraagt om een scherpe blik. Als je nog moet rijden blijf je nuchter en drink je dus geen alcohol en gebruik je geen drugs of zware medicijnen. Met elkaar zorgen we ervoor dat rijden zonder invloed van alcohol, drugs of zware medicijnen de norm is, zodat iedereen elke dag veilig thuiskomt. Dit doen we met behulp van een groot aantal acties en bijbehorende communicatiecampagne die zowel online als offline op verschillende plekken te zien zal zijn.

Over de campagne

De Rijden zonder invloed campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Responsible Young Drivers (RYD), Keijzer Marketing, Communicatie & Management en verkeerskundig bureau XTNT.

Naast de Rijden zonder invloed campagne, is er ook de MONO-campagne: www.wijrijdenmono.nl

Alcohol in het verkeer

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Al ben je jezelf er vaak niet bewust van; alcoholgebruik heeft direct invloed op je rijgedrag. De bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en je ziet minder goed wat links en rechts van je gebeurt. Je denkt echter alles nog goed onder controle te hebben.

Al bij hele lage promillages treden er veranderingen op in vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen rijden. Bij 1 glas alcohol, verslechtert je vermogen om tegelijkertijd meerdere taken uit te voeren. Bij 2 glazen alcohol gaat je reactiesnelheid omlaag. En na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval maar liefst vier keer groter dan wanneer je nuchter bent!

Drugs in het verkeer

Onder invloed van drugs rijd je minder goed. Drugs kunnen er namelijk voor zorgen dat een bestuurder afgeleid is, te laat remt of bijvoorbeeld gaat slingeren. Hierdoor ben je als bestuurder een gevaar voor jezelf én voor anderen. Het is dan ook verboden om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer. De politie controleert op verschillende manieren of bestuurders onder invloed zijn. Wil je meer weten over drugs in het verkeer en wat voor effect het heeft op je rijgedrag of hoelang het in je bloed blijft zitten? Kijk dan eens op drugsenuitgaan.nl of drugsinfo.nl van het Trimbos Instituut.

Medicijnen in het verkeer

1 op de 6 Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dan gaat het niet alleen om zware pijnstillers, maar ook om bijvoorbeeld sommige anti-allergie medicijnen, slaapmiddelen of medicijnen voor epilepsie. Dit kan gevaarlijk zijn als je aan het verkeer deelneemt. Op rijveiligmetmedicijnen.nl kun je opzoeken of jouw medicijn invloed heeft op je rijgedrag. Weet je niet zeker of je met jouw medicijnen veilig kunt rijden? Vraag dan altijd je arts of apotheker om advies.